Begin januari stapten Terri en Koen van Artistiek Collectief Barranja naar de jongeren van de verschillende werkingen van De Wissel: Rizsas in Wezemaal, de Rotonda in Leuven, de Switch in Holsbeek en OverKop-huis in Tienen. Met volgende vraag: “Willen jullie met ons een voorstelling maken met jullie eigen verhalen? En wat wil jij dan graag vertellen aan de mensen?”

Sommige van de jongeren kenden Terri en Koen al langer via de Troubadours, het muzikale collectief. Maar nu dus veel ruimer dan muziek, een groter verhaal. Er kwamen ideeën; ‘ik schrijf over mijn eigen stukje wroeten’; ‘een kind sluit je niet op’; ‘zoals jij is er maar één’; ‘in mijn droom woon ik in een peperkoekenhuisje waar iedereen die zich slecht voelt iets lekkers mag komen eten opdat ze zich weer beetje beter zouden voelen...’.

Een aanstekelijk enthousiasme, dat Barranja artistiek vertaalt. Een scenario wordt gesmeed. De één schrijft zijn verhaal in een tekst, in een lied, een gedicht; de ander wil zijn verhaal dansen; iemand anders wil dan weer het decor helpen bouwen en techniek doen. Er gebeurt een transformatie van de realiteit van de verhalen van de jongeren naar de voorstelling en het podium toe.

Deze voorstelling is van hen. Voor sommigen een spreekbuis of een uitlaatklep, voor anderen een kans te tonen wat er in hen zit en waarop ze terecht fier mogen zijn. “Pain Perdu” was geboren. En niet verloren.

Woensdag 3 april, 20.00 u in het OverKop-Huis Tienen, Ooievaarstraat.
Niet te missen, het wordt lekker eerlijk.